Conceptul medical de Bandajare Neuromusculara (Medical Taping Concept)
este o noua forma de terapie. Ea se adreseaza in principal celor care sufera de disfunctii la nivel muscular, articular, ligamentar si limfatic. Prin tratarea muschilor afectati, este activat procesul de autovindecare al corpului.
Prin aplicarea benzii utilizand diferite tehnici, pot fi influentate in mod vizibil diferite tesuturi. Efectele obtinute se pot incadra in urmatoarele categorii:
- Imbunatatirea functiei musculare;
- Sustinerea functiei articulare prin:
- Stimulare neuromusculara proprioceptiva;
- Influentarea pozitiei articulatiilor;
- Influentarea directiei miscarii;
- Cresterea stabilitatii
- Imbunatatirea circulatiei sanguine si a drenajului limfatic;
- Influentarea neuroreceptorilor.
Banda utilizata este elastica, din bumbac si nu limiteaza miscarea. Are un strat de adeziv hipoalergenic care insa permite materialului sa respire. Banda este rezistenta la apa si poate fi purtata o perioada mai lunga de timp. Exista si variante cu o rezistenta sporita, pentru sportivi, care poate fi purtata atat in timpul antrenamentelor cat si in timpul concursurilor.
Aplicarea se bazeaza pe elasticitatea benzii in raport cu elasticitatea pielii. Tegumentul din zona care trebuie tratata, trebuie sa fie intins prin intinderea muschilor si a articulatiilor. Apoi banda se aplica neintinsa pe piele. In pozitie normala, elasticitatea benzii ridica un pic pielea si se formeaza mici valuri. Prin utilizarea a diferite tehnici de bandajare se pot obtine efecte diverse. Unul dintre cele mai importante efecte este limitarea durerii prin reducerea presiunii si prin imbunatatirea circulatiei.
Observatii Generale pentru aplicare:
- Pielea trebuie sa fie curata, uscata si fara grasime (neuleioasa);
- Daca in zona care trebuie bandajata este prea mult par, atunci acesta trebuie ras;
- Banda se lipeste mai bine, daca materialul este un pic incalzit;
- Banda se dezlipeste cu atentie si cu grija. Este de preferat sa umeziti banda, sa intindeti pielea si sa dezlipiti banda de pe piele de sus in jos.
- Banda se utilizeaza numai pe lungimea ei.
Contraindicatii
- Tromboza;
- Nu se recomanda bandajarea peste rani ale tegumentului;
- In caz de traumatism sever, banda nu trebuie aplicata, in vederea diagnosticarii suplimentare;
- In cazul edemului generalizat sever;
- In caz de carcinoma sau metastaza in zona afectata;
- Exista limitari in utilizarea benzii, in caz de sarcina;
- Se recomanda atentie sporita in cazul pacientilor cu diabet, deoarece s-a observant ca terapia cu benzi produce o modificare considerabila a necesarului de insulina, mai ales daca benzile sunt aplicate in zonele unde pacientul isi injecteaza insulina.