Terapia Bowen (Bowtech) – prezentare video
Istoria Terapiei Bowen (Bowtech)
Cum actioneaza si ce efecte are terapia Bowen (Bowtech)?
De ce ai alege Terapia Bowen?
Cum decurge o sedinta de terapie Bowen?
Ce se poate trata cu terapia Bowen?
Cum se aplica terapia Bowen?
Intrebari frecvente despre terapia Bowen (Q&A)
Terapia Bowen (Bowtech) – Prezentare video
Tehnica Bowen (Bowtech) prezentata in 50 de min de catre dl. Andrew Zoppos – instructor superior, international al Academiei de Terapie Bowen din Australia.
Istoria Terapiei Bowen (Bowtech)
Tehnica Bowen a fost dezvoltata in Australia in perioada anilor 1950 de renumitul expert Thomas Ambrose Bowen (1916–1982), australian originar din Geelong, statul Victoria.
Thomas Ambrose Bowen (Tom Bowen) s-a nascut in 1916 la Melbourne si a inceput sa practice propria terapie inca din tinerete, imbunatatind-o permanent. Considerant fiind ca osteopat, si-a descris propria tehnica ca fiind “un dar de la Dumnezeu”. Mai tarziu, in anii ’50, si-a deschis propriul cabinet in Geelong unde avea sa devina extrem de solicitat, tratand numerosi pacienti cu dizabilitati din nastere sau dobandite, precum si pacienti cu diverse afectiuni cauzate de accidente.
Chiar daca Tom Bowen nu avea o pregatire de specialitate in domeniul mediciniei si nici nu a dorit sa ofere prea multe informatii in legatura cu modul in care si-a dezvoltat propria tehnica, rezultatele obtinute au facut din el un terapeut celebru. In 1971, la cativa ani inainte de moartea sa, un raport publicat pe internet referitor la un control intreprins de guvernul statului Victoria privind activitatea terapeutilor in medicina alternativa si complementara, indica un numar 13000 de pacienti pe an tratati de Tom Bowen, cu o rata de succes de 80%.
In 1974 Tom Bowen a inceput o frumosa colaborare cu osteopatul Oswald Rentsch (Ossie). Cei doi s-au cunoscut la Conferinta Nationala de Sanatate din Adelaide, Australia de Sud. Tom l-a invitat pe Ossie sa-l viziteze in Geelong, sa practice impreuna tehnica Bowen. Deoarece Tom nu avea manuscrise, carti sau planse despre tehnica pe care o dezvoltase, el l-a rugat pe Ossie sa-i consemneze activitatea si mai departe, sa predea aceasta tehnica dupa moartea sa. Sotia lui Ossie, Elaine, a invatat si ea de la Tom Bowen, iar dupa aproximativ trei ani, in 1976, Ossie si Elaine si-au deschis un cabinet in Hamilton, statul Victoria de Vest, unde practicau tehnica Bowen. In scurt timp clinica devenise neincapatoare din cauza numarului mare de pacienti. Dupa moartea lui Tom Bowen in 1982, au aparut tot mai multe presiuni asupra familiei Rentsch sa predea metoda Bowen, deoarece succeul acesteia deja fusese confirmat.
In 1986, la patru ani de la moartea lui Tom Bowen, sotii Rentsch incep predarea tehnicii pe mai multe continente, pana in 2009 fiind deja inregistrati peste 19 000 de terapeuti acreditati in intreaga lume. Academia de Terapie Bowen din Australia mentine si astazi standardele metodei originale Bowen predata cu ajutorul a 80 de instructori acreditati in peste 30 de tari, cu 18 Asociatii Bowen afiliate Academiei Bowen din Australia.
Terapia Bowen este predata in Romania de domnul Andrew Zoppos, Instructor International Superior, Acreditat si Membru Onorific pe Viata al Academiei de Terapie Bowen din Australia. Dl. Zoppos a fost instruit in technica Bowen de Ossie si Elaine Rentsch, iar la randul sau a instruit cursanti in mai multe tari precum Australia, Grecia, Germania, Finlanda, Romania, Georgia, Cipru, Ungaria si Bulgaria. Mai multe informatii despre dl. Zoppos, dar si despre terapia Bowen puteti gasi pe www.bowtech.ro, site-ul oficial Bowen din Romania, disponibil in 6 limbi.
Cum actioneaza si ce efecte are terapia Bowen (Bowtech)?
Terapia Bowen (Bowtech) are un efect remarcabil la nivelul (S.N.A.) Sistemului Nervos Autonom (Vegetativ). S.N.A. controleaza marea majoritate a functiilor corpului si este extrem de sensibil la stres. Stresul este mecanismul primar care deschide corpul spre vulnerabilitate. Se modifica anumite functii ale corpului ca raspuns la factorii de stres externi. Este un raspuns automat al corpului, o reactie de aparare. Adrenalina este secretata pentru starea de alerta, starea de « lupta sau fugi ». Hormonii din glanda suprarenala strang si contracta vasele de sange din viscere, ceea ce forteaza ca sangele din viscere sa se indrepte spre brate si picioare ca sa hraneasca cu sange muschii, pentru starea de « lupta sau fugi ». Limitand sangele din viscere se opreste mecanismul de crestere pentru a stimula mecanismul de protectie. Deci imediat ce suntem stresatati, se inchid mecanismele de crestere. Asta nu este o decizie constienta, ci una automata, de reactie a corpului la factorii de stres. In momentul in care corpul se afla in starea de “lupta sau fugi” sistemul imunitar este redus, ii scade activitatea, pana la a fi inchis. Motivul este conservarea energiei, pentru ca am o problema in mediul inconjurator care este o sursa de amenintare.
Vindecarea se realizeaza atunci cand Sistemul Nervos Autonom (S.N.A.) trece de la Dominanta Simpatica, responsabila de reactiile organismului in situatii periculoase, cea care declanseaza raspunsul « lupta sau fugi », la Dominanta Parasimpatica (starea de relaxare, crestere, dezvoltare), activa in situatiile de odihna, cand reechilibrarea organismului predomina.
In cadrul unei sedinte de terapie Bowen miscarile executate de terapeut faciliteaza chiar aceasta trecere a corpului in dominanta parasimpatica a S.N.A., astfel incat este reactivata memoria celulara, responsabila de aducerea corpului in parametrii de echilibru fiziologic. Miscarile executate in cadrul diverselor proceduri specifice acestei terapii, stimuleaza proprioceptorii si fibrele senzoriale de la periferia sistemului nervos, astfel incat informatia transmisa catre creier este decodificata ca impuls declansator al procesului reparator, de autovindecare. Cu alte cuvinte, propriul dumneavoastra corp este cel care ,,lucreaza” din plin pentru a va reda sanatatea.
Terapeutul Bowtech este un facilitator al procesului de autovindecare, un activator al “doctorului interior” care se afla in fiecare persoana. Spre deosebire de alte tehnici fizice, terapia Bowen nu utilizeaza manipulari fortate. Terapia Bowen nu este masaj, kinetoterpie, presopunctura, chiropractica sau orice altceva, caci terapeutul Bowtech nu impune corpului dvs. sa execute o comanda, ci initiaza si ii permite acestuia sa ia masurile necesare pentru auto-vindecare, in felul si in ritmul sau propriu. Fiecare pacient e o fiinta umana unica, de aceea fiecare corp va avea un raspuns individual la terapie, in functie de spectrul problemelor personale de sanatate. In timpul unei sedinte de terapie Bowen terapeutul va executa o serie de miscari delicate, cu presiune moderata practicate cu degetele asupra muschilor, tendoanelor si fasciilor. Aceste miscari vor declansa o vibratie de-a lungul traseelor nervoase specifice, aceasta va fi receptata, analizata si procesata la nivelul sistemului nervos autonom care va initia procesul de autovindecare in functie de nevoile dumneavoastra individuale. Intre diversele miscari ce se executa in cadrul sedintelor, se lasa pacientului pauze de cel putin 2 minute, necesare procesarii informatiei care v-a fost transmisa si initierii raspunsului. In timpul sedintei de terapie va veti simti confortabil si va veti relaxa progresiv.
Din pacate viata trepidanta si agitata pe care o traim a rupt in cele mai multe cazuri legatura intima cu noi insine, incat nu mai percepem semnalele corpului decat atunci cand devin violente: durere, senzatie de oboseala continua, etc.
E timpul sa deveniti mai receptivi si mai apropiati de cel mai bun si cel mai vechi prieten al dumneavoastra, propriul corp, iar Bowtech va va ajuta in acest sens.
La finalul sedintei de terapie Bowen va veti simti foarte relaxat. Cei mai multi pacienti raporteaza o foarte buna stare de spirit, devin deschisi, comunicativi, optimisti, dovada clara ca deja corpul ,,lucreaza” si incepe cu esentialul: sunteti pozitivi si aveti tonusul psihic optim necesar reechilibrarii.
Urmatoarea sedinta va fi fixata dupa aproximativ 7 zile, timpul optim necesar corpului dvs. sa prelucreze informatia primita si sa ia masurile care se impun.
In acest interval de timp:
- deplasarile osoase se realiniaza;
- tensiunile musculare se elibereaza si circuitul limfatic se normalizeaza;
- meridianele energetice se restabilesc; echilibrul psihic se reinstaleaza;
- intregul corp este revitalizat.
Numarul de sedinte Bowen necesare variaza in functie de gravitatea si vechimea problemelor cu care va confruntati dar si de reactia corpului la terapie. Fiecare pacient este unic iar reactia corpului la terapie poate fi mai rapida sau mai profunda.
Terapia Bowen este potrivita si folositoare oricui, de la nou-nascuti la persoane in varsta. Ofera alinare sportivilor, femeilor insarcinate si persoanelor cu nevoi speciale. Se adreseaza organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental si emotional si da rezultate in tratarea afectiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice. Are un efect de relaxare foarte profunda, la nivelul intregului corp si faciliteaza declansarea mecanismului de auto-vindecare.
Cu toate acestea, nu este nevoie sa fiti bolnavi sau sa va doara ceva pentru a beneficia de pe urma unui tratament Bowen.
Preventia este mai buna decat tratarea!
Toata lumea se simte mai bine cu Bowen!
Nu exista contraindicatii si nici nu poate face nici un rau. Atentie insa, nu combinati aceasta tehnica cu masajul, presopunctura, socurile termice (dusuri fierbinti), sau sporturile dure/de contact, pentru ca veti anula efectul terapiei Bowen.
De ce ai alege Terapia Bowen?
- Este o modalitate de recuperare fizică şi psihică a organismului, ca efect al declanşării mecanismelor de auto-vindecare proprii;
- Are un efect de relaxare profundă, încă de la prima sedinţă de tratament;
- Este o terapie manuală, delicată, nedureroasă şi neinvazivă, simplă, care se adresează întregului corp; se aplică folosind proceduri generale şi/sau specifice;
- Este o terapie complementară deoarece potenţează şi completează tratamentul alopat, accelerând procesul de vindecare al organismului;
- Nu foloseşte manipulări în forţă; terapeutul nu forţează organismul să execute o comandă, ci permite acestuia să întreprindă acele acţiuni favorabile vindecării, în propriul său ritm;
- Este recomandată atât persoanelor cu diverse afecţiuni, precum şi celor sănătoase care doresc să-şi păstreze starea de sănătate;
- Este potrivită şi folositoare oricui, de la nou-născuţi la persoane în vârstă;
- Se observă rezultate notabile în cazul sportivilor sau persoanelor sedentare, femeilor însărcinate sau celor cu nevoi speciale, ca pregătire preoperatorie sau recuperare postoperatorie în cazul unor traumatisme etc.;
- Si-a dovedit eficienţa în rezolvarea problemelor scheleto-musculare şi articulare precum: artrita (inflamaţia unei articulaţii), artroza (deteriorarea cartilajului articular), umeri dureroşi, restricţii de mişcare ale gâtului, dureri de spate, dureri musculare, dar şi în cazul altor afecţiuni precum: alergii, astm, dezechilibre hormonale, afecţiuni digestive, afecţiuni neurologice, boli autoimune, migrene, oboseală cronică etc.
Cum decurge o sedinta de terapie Bowen?
La prima sedinta de terapie Bowen, vom avea intai o discutie in care veti detalia problemele dvs. de sanatate si vi se va intocmi o fisa personala.
Este de preferat sa aveti deja diagnosticul unui medic, eventual rezultatele unor analize de laborator, retete, rezultate ale altor investigatii clinice – adica istoricul medical al problemelor dvs. Acest lucru este necesar, deoarece bowtech este o TERAPIE COMPLEMENTARA, deci nu exclude tratamentul medical, ci dimpotriva, il poate insoti cu succes.
Sedinta propriu-zisa de terapie Bowen se va desfasura intr-un spatiu placut, confortabil si igienic, pe o masa de masaj profesional sau pe un scaun special, daca problemele de sanatate nu va permit sa stati intins. Timpul necesar unei sedinte este variabil, in functie de problemele dvs., dar rareori depaseste o ora. Un tratament constă în aplicarea unor mişcări delicate efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra muşchilor, tendoanelor, ligamentelor şi ţesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte uşoară. Între secvenţele specifice de mişcări există câteva minute de pauză, timp în care organismul prelucrează impulsurile declanşate de mişcările Bowen şi iniţiază procesul de vindecare. Numărul de şedinţe necesare variază de la o persoană la alta, în funcţie de stadiul afecţiunii (acut sau cronic), alte boli asociate, vârsta pacientului sau pur şi simplu de felul unic al fiecăruia de a reacţiona la această terapie. Durata unei şedinţe variază între 45 de minute şi o oră, în funcţie de tipul procedurilor aplicate în sesiunea respectivă. Cum participati la actul de vindecare? In primele 7 zile ulterioare sedintei de terapie, corpul dvs. ,,va lucra”. El va sti bine ce are de facut, nu are nevoie decat sa nu-l incomodati repetand greselile care i-au perturbat starea de sanatate. Terapeutul va va explica in ce mod trebuie sa va protejati in viitor si este foarte important sa-i urmati sfaturile. Uneori, in functie de afectiunile dvs., este posibil sa va recomande anumite exercitii fizice. E bine sa nu uitati niciodata ca terapeutul Bowtech este un facilitator al actului de vindecare; cel care lucreaza din plin la restabilirea sanatatii dvs. este cel mai bun prieten pe care il aveti: PROPRIUL CORP . Acordati-i atentia cuvenita!
Cel mai adesea marile necazuri pornesc de la mici dar insistente neatentii. Din fericire corpul uman e proiectat ca o masinarie perfecta, cu resurse nebanuite, un mic univers inteligent reglat de o maniera incredibila, cu o mare putere de adaptare si regenerare. Purtati-i respectul cuvenit si aveti incredere ca este proiectat in mod natural ca sa va ajute si sa va sustina.
Ce se poate trata cu terapia Bowen?
Este important de stiut ca acolo unde nu poate vindeca, bowtech amelioreaza semnificativ starea de sanatate si ca indiferent de motivul pentru care alegeti aceasta terapie, beneficiile se vor adresa intregului dvs. organism, reechilibrandu-l. Calitatea vietii se imbunatateste considerabil. Ca sa puteti aprecia corect eficienta acestei terapii, trebuie sa stiti ca in Australia (tara de provenienta) Bowtech este o terapie inclusa in sistemul asigurarilor de sanatate. Desigur, oricate informatii ati primi despre terapia Bowen, nimic nu se compara cu o sedinta de terapie in urma careia veti intelege ce ii motiveaza pe aceia care deja s-au vindecat, sa revina la intervale mai mari pentru tratamente preventive si de ce multe persoane sanatoase prefera o sedinta de terapie Bowen uneia de masaj, efectul de relaxare fiind mai profund, de durata mai mare si cu beneficii multiple.
In continuare va prezentam o lista de cazuri cu afectiuni ale pacientilor in care terapia Bowen si-a facut efectul cu rezultate remarcabile: stres, oboseala, nervozitate, sciatica, osteoporoza, dureri de genunchi, anxietate, luxatie bilaterala, gonartroza, reumatism degenerativ, dureri lombare, edem, afectiuni digestive, tensiuni musculare, hipoacuzie bilaterala, probleme digestive, dureri de police, gat intepenit, sclerodermie sistemica, scolioza, cicatrici, umar intepenit, circulatie periferica deficitara, luxatie glezna, dureri menstruale, depresie, maladia Lobstein, ulcer, esofagita de reflux, insomnie, fractura cu tasare de corp vertebral, amigdalita cronica, dureri de spate, piatra la rinichi, migrene, entorsa, oboseala cronica, dureri de cap si lombare, hepatita C, atac de panica, pierderi de memorie, pierderi de echilibru, recuperare fractura epifizala distal, diaree, traumatism vertebro-medular, parapareza flasco-spastica cu sindrom amiotrofic, tulburare schizo-afectiva, hernie de disc, spondilita anchilopoetica, cifo-scolioza, scolioza, glomerulo-nefrita cronica, spondiloza cervicala, dischinezie biliara, dureri lombare, coxartroza bilaterala, contuzie de bazin, discopatie, spondilita cervicala, luxatii, trombosciatica, modificari functionale, tetrapareza spastica, accident vascular cerebral, chist ovarian, litiaza biliara, dureri de genunchi, dureri lombare, de cap, vertij, dureri de genunchi, afectiuni tiroidiene, rinita alergica, dureri de picioare, dureri de coloana, lombosciatica, ameteli, constipatie, dureri de cap, tulburari de memorie, discopatie lombara, intindere de ligament, micoza, hipotiroidism, probleme respiratorii, alergii, dureri lombare si articulare, sinuzita, faringita cronica, colita gastro-intestinala, dureri de articulatii, varice, hipertensiune arteriala, dureri de brate, picioare si articulare, complicatii datorate diabetului, fobii, astm bronsic, tromboflebita, imunitate scazuta, hidrartroza (apa la genunchi), astm bronsic alergic, bronsita cronica, insomnia, calculi renali, mandibula deplasata, diabet zaharat tip II, dismenoree, dureri de spate, crize biliare, deplasare a articulatiei temporo-mandibulare, dureri de solduri, mobilitate redusa a articulatiilor, articulatii dureroase, fibrom uterin, discopatii, poliartrita reumatoida, tromboflebita, sechele dupa interventie chirurgicala, epilepsie, ovare polichistice, atacuri de panica, dureri epigastrice, colecisto-pancreatita, meteosensibilitate, epuizare fizica si psihica, hernie hiatala, gastrita, migrene.
Cum se aplica terapia Bowen?
Pacientul poate fi culcat sau pe scaun. In pozitia intins pe pat sau pe o masa de masaj, este acoperit si sta intr-o pozitite confortabila. Tratamentul consta in aplicarea unei miscari delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra muschilor sau tesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o imbracaminte usoara. Prin aplicarea miscarilor de catre terapeut, se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperand memoria celulara a unei stari ideale de relaxare. Intre miscari exista pauze de minim 2 minute. Pacientul se odihneste. Corpul pacientului are timpul necesar pentru a procesa mesajele transmise prin miscarile Bowen spre vindecare. Rezultatele pot aparea din prima sedinta. Procesul de auto-vindecare derulandu-se pe intreg parcursul zilelor urmatoare. Recomandarea este ca urmatoarea sedinta sa fie peste 7 zile. In cazul afectiunilor acute sunt necesare doar cateva sedinte de terapie. Nu se poate stabili numarul sedintelor pentru a se vindeca complet un pacient. Fiecare pacient este unic iar corpul reactioneaza diferit la terapie. Terapeutul poate actiona asupra intregului corp sau doar pe o zona anume. Spre deosebire de celelalte terapii manuale, tehnica Bowen nu foloseste manipulari in forta. Terapeutul nu forteaza organismul pacientului sa execute o comanda, ci permite acestuia sa intreprinda acele actiuni necesare pentru a se auto-vindeca, in propriul sau ritm.
Intrebari frecvente despre terapia Bowen (Q&A)
De unde si-a luat numele terapia Bowen?
Numele de Bowen vine de la Tom Bowen (1916–1982), cel care a inventat si perfectionat aceasta terapie la clinica sa din Australia, in anii 1960.
Cum functioneaza terapia Bowen?
Cercetarile arata ca de la primele proceduri efectuate de terapeutul Bowen, corpul si mintea se relaxeza, pana aproape de starea de adormire a pacientului. Aceasta profunzime a relaxarii permite organismului sa raspunda la comanda creierului de a cauta tulburari de functionare in organism si de a face ajustarile necesare pentru a le corecta. Procedurile efectuate duc la atenuarea sau disparitia durerilor, reduc tensiunea, imbunatatesc circulatia, imbunatatesc drenajul limfatic, elibereaza toxinele, etc. In descrierea pe larg a acestei terapii din www.terapiibucuresti.ro, puteti gasi informatii suplimentare.
Terapia Bowen e dureroasa?
Nu. In terapia Bown sunt efectuate o serie de miscari delicate, in puncte precise ale corpului, cu scopul de a declansa procesul de vindecare.
Este Terapia Bowen o terapie sigura?
Da. Terapia nu presupune miscari violente, entorse, sau situatii neplacute. Ca sa puteti aprecia corect eficienta acestei terapii, trebuie sa stiti ca in Australia, tara de provenienta, terapia Bowen este o terapie inclusa in sistemul asigurarilor de sanatate. Terapia Bowen este potrivita si folositoare oricui, de la nou-nascuti la persoane in varsta.
Este Terapia Bown sigura in cazul femeilor gravide?
Cele mai multe proceduri Bowen pot fi aplicate in siguranta femeilor gravide. Sunt doar cateva proceduri care nu se aplica pe perioada sarcinii. In cazul gravidelor, terapia Bowen amelioreaza problemele care apar de obicei la o sarcina cum ar fi: durerile de spate, picioare umflate, starile de rau care apar dimineata.
De cate sedinte am nevoie?
Acest lucru variaza in functie de problemele de sanatate pe care pacientul doreste sa le rezolve. Terapeutul va discuta cu pacientul in prima sedinta despre planul de tratament si atunci se stabileste si numarul recomandat de sedinte de tratament Bowen. In orice caz, pacientul va simti o ameliorare rapida, inca din prima sedinta.
Trebuie sa ma dezbrac?
Nu. Terapia Bowen se aplica prin imbracaminte usoara, fara a-i scadea eficacitatea.
Ce trebuie sa aduc?
La prima sedinta, sa aveti la dumneavoastra o lista cu medicamentele pe care le luati, diagnosticul dat de medic, analize. In urma discutiei cu terapuetul Bowen, vi se va face o fisa de tratament Bowen de urmat.
Terapeutul Bowen stabileste diagnosticul?
Terapeutul Bowen nu stabileste diagnosticul pacientului, ci in baza diagnosticului dat de medicul specialist, propune pacientului un plan de tratament.
Cat dureaza o sedinta de terapie Bowen?
Durata unei sedinte variaza intre 45 de minute si o ora, in functie de tipul procedurilor aplicate in sesiunea respectiva.
De ce sunt pauze in timpul sedintei de terapie Bowen?
In mod normal, in timpul terapiei Bowen exista un numar de pauze cu durata de 2 minute, timp in care terapeutul paraseste camera. Pauzele sunt necesare pentru a lasa corpul sa asimileze fluxurile de energie care au fost initiate si generate de miscarile aplicate de terapeut.
Cat de des trebuie facuta terapia Bowen ?
Recomandarea terapeutului este de o sedinta pe saptamana. Cateodata insa acest interval nu este posibil, caz in care se accepta o durata de 5 pana la 10 zile intre sesiuni.
Unde pot sa-mi fac programare?
Datele de contact le gasiti la http://terapiibucuresti.ro/contact/
Daca fac kinetoterapie mai e nevoie de Bowtech?
Una nu o exclude pe cealalta. Kientoterapia este necesara pentru recuperare motorie, tonifierea muchilor, sau recupererea postoperatorie, iar terapia Bowtech este necesara pentru a grabi vindecarea, pentru a ajuta corpul sa lucreze sigur, sa isi gaseasca ritmul propriu si rapid de vindecare. Bowtech actioneaza la nivelul intregului corp. Ca si recomandare e bine ca dupa ce s-a facut sedinta de Bowtech, sa nu aiba loc in aceeasi zi si cea de kinetoterapie, sau oricum nu dupa cea de Bowtech. Asta deoarece dupa sedinta de Bowtech corpul inca lucreaza in baza impulsurilor date de terapeut.