Biodinamica CranioSacrala Integrata

 


Biodinamica CranioSacrala Integrata
Istoric
Generalitati despre Biodinamica CranioSacrala
Cand a fost dezvoltata Biodinamica CranioSacrala?
Ce reprezinta Biodinamica CranioSacrala?
Ce este fascia?
Cine poate beneficia de aceasta terapie?
Cum se desfasoara o sedinta?
La ce sa va asteptati in urma unui tratament?
De cate tratamente am nevoie pentru a ma simti bine?
Poate o astfel de terapie sa fie facuta in paralel cu un tratament medical?
Cum se aplica terapia la copii?
Intrebari frecvente


Biodinamica CranioSacrala Integratatop-icon

Biodinamica CranioSacrala Integrata se adreseaza atat persoanelor cu probleme de sanatate, cat si celor care sunt sanatoase dar vor sa-si pastreze un tonus de viata normal sau sa faca fata stresului zilnic mai usor.

Este adecvata tuturor grupurilor de varsta, de la nou-nascut la varsta a treia…

CranioSacral2
CranioSacral4
CranioSacral3
CranioSacral1

Istorictop-icon

Biodinamica Craniosacrala Integrata isi are radacinile in osteopatie, tratament descoperit in 1874 de Dr. Andrew Taylor Still. Conform doctorului Still, fluxul liber al lichidelor din tesuturi – sangele, limfa, lichidele dintre celule – constituie esenta sanatatii. Tehnica craniosacrala a fost dezvoltata mai departe intre anii 193O-194O de dr. Sutherland, discipol al dr. Still. El a dovedit medical ca lichidul cerebrospinal – care iriga creierul si maduva – produs de maduva, are un puls ritmic. Acest puls ritmic poate fi simtit-palpat in orice os sau in orice tesut. Acest puls functioneaza armonic si neperturbat numai daca oasele craniene au o anumita elasticitate si pot urmari fazele de umplere si de golire ale acestui lichid cerebrospinal.

Scopul tehnicii este detensionarea suturilor dintre oasele craniene, a dura mater-meningele spinal, fasciei, a membranei legate de coloana vertebrala, precum si a celorlalte ţesuturi si membrane aferente. Aceasta detensionare se face prin atingere foarte fina.

Deasemenea corpul este constituit dintr-o serie de muschi si ligamente pe de o parte, si din tesuturi de legatura care se dispun in jurul structurii scheletice pe de alta parte, fiind continute in membrana cutanata.

Dezechilibrul produce contractii in structura osteomusculara care la randul lor apoi produc o variatie a ritmului craniosacral.


Generalitati despre Biodinamica CranioSacrala Integratatop-icon

Biodinamica CranioSacrala Integrata este cea mai putin invaziva terapie dintre tehnicile medicinei manuale. Este o tehnica manuala care se petrece in camp energetic, avand efecte puternice si imediate, bazate pe date stiintifice. Foarte cunoscuta pentru abilitatea sa de a trata durerea cronica si o mare varietate de probleme neurologice si neuromusculare, probleme ale tesutului conjunctiv, precum si toate tipurile de dureri de cap, probleme de auz, vertij, probleme articulare, probleme ale sinusurilor si probleme de vedere.

Biodinamica CranioSacrala Integrata este de asemenea un instrument puternic pentru vindecarea corpului din punct de vedere emoţional si a reducerii stresului.

Biodinamica CranioSacrala Integrata este extrem de delicata si extrem de puternica. Pacientii sunt de multe ori surprinsi de faptul ca desi sunt atinsi foarte usor simt impactul pe parcursul intregului lor corp. Uneori isi amintesc de trecut si pot experimenta o eliberare emotionala.


Cand a fost dezvoltata Biodinamica CranioSacrala Integrata?top-icon

Radacinile Biodinamicii CranioSacrale dateaza de la inceputul secolului XX, cand doctorul William Sutherland a fost impresionat de faptul ca oasele craniene sunt organizate in asa fel incat le este permisa miscarea. Pentru mai mult de douazeci de ani, el a explorat aceasta teorie, efectuand numeroase experimente pe el cu un dispozitiv asemanator unei casti astfel conceputa incat sa se poata aplica o anumita presiune pe diferite parti ale capului. Sotia sa a inregistrat schimbarile aparute ca raspuns la aceste presiuni aplicate in mod diferit.


Ce reprezinta Biodinamica CranioSacrala Integrata?top-icon

Biodinamica CranioSacrala Integrata este o tehnica holistica cu radacinile in osteopatie, fiind dezvoltata de-a lungul timpului de dr. John Upledger prin integrarea numeroaselor informatii din ramuri medicale occidentale si orientale, precum acupunctura. In acest fel, putem spune ca aceasta forma de terapie integreaza informatii din ambele sisteme de vindecare folosite pentru tratarea, dar si pentru evolutia si dezvoltarea armonioasa a fiecarui individ la toate nivelurile.

Biodinamica CranioSacrala Integrata este o explorare a proceselor mentale, sentimentelor, emotiilor si a manifestarilor lor fizice. Constientizarea de catre pacient a propriilor procese personale reprezinta, de asemenea, o parte integranta din aceasta terapie.

De la o sedinta la alta se poate ajunge catre o procesare si eliberare a traumelor emotionale vechi sau a sabloanelor, precum si trecerea catre niveluri superioare de constientizare.

Nu in ultimul rand, Biodinamica CranioSacrala Integrata se foloseste de capacitatea interioara a fiecarui individ de a se autovindeca si de a-si regasi modul fiziologic de functionare prin sisteme proprii de refacere.

De-a lungul timpului si prin numerosii pacienti tratati prin Biodinamica CranioSacrala Integrata, s-a demonstrat ca aceasta metoda de tratament ajuta la intretinerea sanatatii, reduce stresul acumulat la mai multe niveluri, intareste/inlesneste functiile sistemului nervos central si imbunatateste rezistenta la boli.

Palparea ritmului lichidului cefalorahidian, prin care se evalueaza frecventa, amplitudinea, simetria si calitatea acestuia, poate genera informatii pretioase.

Spre exemplu, lipsa unei simetrii poate indica existenta unor probleme patologice care pot corespunde unei disfunctii, unui traumatism, cicatrici post-chirurgicale, accidente vasculare si altele. Dupa ce simetria a fost reinstaurata, in cele mai multe cazuri problema este rezolvata sau in curs de rezolvare.

Pentru timpurile noastre, in care suntem bombardati cu o varietate extrem de mare de medicamente, dintre care unele au drept scop contracararea efectelor secundare ale substantelor de sinteza folosite in alte medicamente, formele de terapie holistica ne arata ca suntem responsabili pentru deciziile pe care le luam in legatura cu organismul nostru si ca trebuie sa ne privim ca facand parte din acest corp si nu in afara lui.

Prin urmare, solutia poate fi cautata si in interiorul nostru, nu doar in exterior. Desigur ca nu putem ignora beneficiile aduse de medicina vestica in situatiile de urgenta, acute sau a interventiilor chirurgicale in extirparea unor tumori sau inovatia adusa prin dezvoltarea numeroaselor clase de antibiotice.


Ce este fascia?top-icon

Inchipuiti-va un invelis subtire ca o panza de paianjen formata din tesut conjunctiv. Aceasta „fasie” de tesut conjunctiv ne inveleste din cap pana in picioare, imbracand fiecare structura din organism. Acest sistem fascial are o miscare constanta care corespunde ritmului craniosacral prin ambele directii si sisteme osoase care il delimiteaza. Tendoanele care ajuta la insertia muschilor pe oase, capsulele articulare si ligamentele fac parte din aceasta structura anatomica care se numeste fascie. In unele zone, fascia este subtire ca un dres, insa in altele, cum ar fi tractul iliotibial, aceasta poate fi mult mai groasa. Fascia inveleste fiecare fibra musculara, iar la capatul manunchiurilor alcatuite din fibre musculare adunate, fasciile se unesc si formeaza un tendon, care ajuta la insertia muschiului pe os.

Fascia poate de asemenea sa fie afectata de diverse traume precum accidente, cazaturi si lovituri, iar daca la acestea se mai adauga si un sentiment puternic care a fost resimtit in timpul evenimentului, in tesutul afectat se va stoca acea informatie, acel sentiment, iar in felul acesta recuperarea nu se va putea face prin tratarea efectului, ci va trebui gasita cauza pentru care nu se elibereaza.

Prin Biodinamica CranioSacrala Integrata s-a gasit o metoda de a facilita eliberarea acestor sentimente/tensiuni din tesuturi. Acest lucru reprezinta cheia in descifrarea si vindecarea afectiunii respective.


Cine poate beneficia de aceasta terapie?top-icon

Biodinamica CranioSacrala Integrata se adreseaza atat persoanelor cu probleme de sanatate dar si persoanelor care vor sa-si pastreze un tonus de viata normal, sa faca fata stresului zilnic mai usor.

E adecvata tuturor grupelor de viata de la nou-nascut, la varsta a treia. Biodinamica CranioSacrala Integrata are ca scop atingerea unei stari de echilibru la nivelul sistemului nervos central. Motivul pentru care se urmareste evaluarea si corectarea problemelor la acest nivel este dat de faptul ca sistemul nervos central este cel care „dicteaza” calitatea functionarii tuturor organelor din corp, indiferent de localizarea acestora.

Totodata, aceasta tehnica se adreseaza si persoanelor care prezinta disfunctii de ordin emotional, cum ar fi depresia, anxietatea si multe altele.

Probabil ati realizat ca problemele emotionale sunt in stransa legatura cu problemele fizice.

Altfel spus, Biodinamica CranioSacrala Integrata este o metoda de evaluare si corectie, care stimuleaza procesul natural al corpului de autovindecare, precum si mecanismul individual de disipare a efectelor negative aparute dupa traumatisme fizice sau emotionale.

Biodinamica CranioSacrala Integrata este o abordare neagresiva, noninvaziva asupra sanatatii intregului organism.

Ca principiu, terapeutul foloseste aproximativ 5 grame de presiune (adica greutatea unei monede de 5 bani) prin care evalueaza sistemul craniosacral concentrandu-si atentia asupra miscarii si ritmului lichidului cefalorahidian. Dupa aceasta evaluare se folosesc tehnici manuale pentru a elibera restrictiile de la nivelul fasciei, membranelor si tesutului care influenteaza fiziologia sistemul craniosacral.

Tratamentul aplicat copiilor si in special la nou-nascuti este extrem de eficace si de important, atat din punct de vedere fizic, cat si la nivel emotional. Din punct de vedere fizic, trebuie sa ne gandim prin ce faze trebuie sa treaca si cata presiune este exercitata asupra lui fiind impins de contractiile uterine din momentul nasterii, iar daca nasterea a fost grea si cu complicatii sau a fost necesara utilizarea forcepsului sau a altor aparate, trebuie sa ne gandim la posibilele deformari craniene.

Biodinamica CranioSacrala Integrata ajuta la alinarea durerii si la ameliorarea unei game largi de boli si disfuncţii cum ar fi:

  • Migrene si dureri de cap;
  • Dureri cronice de gat si spate;
  • Stres fizic, emotional si probleme legate de tensiuni nervoase;
  • Afecţiuni ale creierului si maduvei spinarii ca urmare a accidentelor;
  • Stres post traumatic;
  • Disfuncţii post chirurgicale;
  • Oboseala cronica, insomnia;
  • Boli ale copilariei, colici, autism, dificultati de invatare, dislexie;
  • Disfunctii postchirurgicale, problemele digestive;
  • Probleme ortopedice, disfunctii ale tesutului conjunctiv, disfunctii ale articulatiei temporomandibulare;
  • Autism, ADHD, Sindrom Down, etc;
  • Dificultaţi de invaţare, dislexia;
  • Scolioza
  • Probleme ortopedice;
  • Dereglari ale sistemului nervos central;
  • Deterioare a funcţiilor de coordonare motorize;
  • Disfuncţii ale ţesutului conectiv;
  • Disfuncţii ale articulaţiei temporo-mandibulara;
  • Boli neurovasculare si ale imunitaţii;
  • Depresie si dificultati emotionale.

Biodinamica CranioSacrala Integrata ajuta la:

  • Ingrijire pre si postpartum;
  • Eliberarea tensiunilor fizice/emotionale acumulate;
  • Obtinerea unei relaxari profunde;
  • Mentinerea sanatatii;
  • Intarirea sistemului imunitar si a rezistentei la imbolnavire;
  • Recapatarea mobilitatii normale a oaselor si membranelor craniene;
  • Eliberarea restrictiilor si tensiunilor anormale ale fasciilor;
  • Eliberarea tensiunilor si restrictiilor la nivelul sistemului nervos central;
  • Optimizarea miscarii fluidului cerebrospinal;
  • Reasearea oaselor in pozitia lor normala (ajutand in probleme ale coloanei vertebrale, soldurilor, umerilor, genunchilor etc.);
  • Amelioreaza probleme legate de perioada intrauterina si de nastere.

Cum se desfasoara o sedinta?top-icon

O sedinta dureaza in jur de 50 de minute, timp in care veti sta intins pe masa de tratament, complet imbracat, iar terapeutul va aplica anumite tehnici noninvazive la anumite niveluri.

Metoda de tratament consta in plasarea palmelor terapeutului in zonele cheie de pe pacientul tratat, mai exact in zonele de mari “intersectii” musculare, cum ar fi zona bazinului (muschii pelvini), zona in care se termina coastele (diafragma toracica), zona gatului (toti muschii gatului de la baza gatului si de sub mandibula), dar si la nivelul capului. In afara de aceste zone se mai urmaresc articulatiile osoase si in functie de caz, zonele care pot fi dureroase in momentul in care pacientul vine pentru tratament.


La ce sa va asteptati in urma unui tratament?top-icon

Imediat dupa incheierea sedintei, s-ar putea sa va simtiti foarte relaxat, maret, profund la nivel emotional sau extraordinar de energic.

Cei mai multi pacienti au nevoie de timp pentru a reveni la realitate. Experientele sunt diferite de la pacient la pacient, dupa modul de raspuns al fiecarei persoane in functie de modul de raspuns al corpului si de traumele sale si pot fi, de asemenea, diferite chiar de la o sedinta la alta.

Nici o sedinta nu se aseamana cu alta.

Cateodata reactiile sunt foarte linistite, calme, pacientul scufundandu-se intr-o stare de relaxare profunda, iar alte cazuri reactiile pot fi insotite de miscari usoare numite „unwinding”, cand muschii, tesutul conjunctiv si oasele elibereaza dezechilibrul dobandit in urma anumitor experiente negative traite din perspectiva pacientului. In alte sedinte este implicata partea emotionala sau eliberarea energetica ce se poate manifesta prin schimbari de temperatura a corpului, un val neasteptat de emotii sau chiar reamintirea unor sentimente sau retrairea unor experiente de mult uitate.

Fiecare pacient este unic, fiecare corp are propriul sau sistem de a colecta experientele prin care a trecut, astfel ca fiecare sesiune de tratament va fi diferita.

Rezultatul final va fi un sentiment coplesitor de stare de bine, precum si senzatia ca te-ai descoperit, te-ai vazut la nivel interior, la nivel de sine. Fizic, rezultatul este o senzatie de libertate in propriul corp si o perceptie mai clara a ceea ce sinele are nevoie pentru ca pacientul sa se vindece.

Efectele fiind atat de variate, recomandarea este ca dupa tratament sa nu fii nevoit sa pornesti catre o activitate solicitanta, cum ar fi un drum lung, o sedinta ori o reuniune de familie imediat dupa ce parasesti cabinetul, pentru a avea timp sa te reintegrezi in ritmul cotidian si pentru a putea procesa schimbarile produse.

Biodinamica CranioSacrala Integrata poate fi folosita individual sau in conjunctie cu alte terapii.

Ca rezultat al terapiei se obtine un sistem nervos fara restrictii si un corp capabil sa functioneze la nivel ridicat de performanta.


De cate tratamente am nevoie pentru a ma simti bine?top-icon

Pentru faptul ca suntem unici, si numarul de tratamente difera.

Sunt persoane care au nevoie doar de un tratament pentru a se simti bine, sunt altele care au nevoie de 3-5, altele care ar avea nevoie chiar de tratamente intensive si eventual ar beneficia foarte mult de terapia cu mai multi terapeuti.

Totul depinde de felul in care corpul fiecarui individ reactioneaza si receptioneaza efectele tratamentelor.


Poate o astfel de terapie sa fie facuta in paralel cu un tratament medical?top-icon

Biodinamica CranioSacrala Integrata nu interactioneaza in mod negativ cu nici un fel de alta forma de terapie sau medicatie, este o terapie fara risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica si nici nu va prescrie medicamente.


Cum se aplica Biodinamica CranioSacrala Integrata la copii?top-icon

In general, pentru copil dureaza mai putin si e posibil sa fie efectuata intr-o maniera mai putin conventionala, adica pe podea, intr-un loc de joaca, sau oriunde copilul se simte mai confortabil.

Cu cat atmosfera va fi mai putin asemanatoare cu un cabinet medical, cu atat copilul va fi mai relaxat.

Tratamentul poate adresa multiple probleme legate de bolile copilariei si de alte disfunctii:

In cazut bolilor copilariei, asemeni pojarului, oreionului, varsatului de vant etc., Biodinamica CranioSacrala Integrata poate fi utilizata eficient in vederea scaderii febrei si a trecerii mai usoare a copilului prin majoritatea acestor stari. Se intareste sistemul imunitar si se mobilizeaza sistemul nervos autonom, astfel incat imunitatea corpului sa fie intarita.

Alergii respiratorii, sau alimentare.

Colici, probleme digestive si de eliminare – sunt corectate prin Biodinamica CranioSacrala Integrata in procent de 75%, cu exceptia cazului in care sunt cauzate de tumori sau de alte probleme patologice grave.

Copiii hiperactivi sunt tratati foarte eficient prin intermediul Biodinamicii CranioSacrale Integrate in cazul in care problema la origine nu este una emotionala. Din studii reiese ca 50-60% din problemele copiilor hiperactivi isi au baza in sistemul craniosacral.

Disfunctii in invatare si dislexie. Ca si in cazul copiilor hiperactivi, cand problema isi are originile in sistemul craniosacral, tratamentul este foarte eficient, in aproximativ 50-60% din cazuri.

Probleme psihologice

Sindromul Down

Retardul mental – Daca acei copii vor raspunde sau nu spectaculos la Biodinamica CranioSacrala Integrata depinde de cauza retardului. S-au intalnit rezultate pozitive remarcabile in cazuri selectate. In alte cazuri, starea de sanatate a copiilor s-a imbunatatit, dar ei nu au devenit mai destepti.

Paralizie cerebrala – Cele mai multe experiente au fost legate de paralizia spastica. Starea tuturor acestor copii s-a imbunatatit – in unele cazuri, spectaculos, in alte cazuri – mai putin. Din nou, depinde de cauza paraliziei. Uneori, spasticitatea este eliberata, dar copilul ramane cu paralizie flasca. Paralizia flasca este mult mai confortabila decat paralizia spastica, asadar merita incercat.

Atacuri de apoplexie – raspunsul copiilor afectati de atacuri de apoplexie este strict dependent de cauza atacurilor. Multi dintre acestia au incetat sa mai aiba atacuri, fara administrarea medicamentelor, pe masura desfasurarii planului de tratament cu Biodinamica CranioSacrala Integrata. Unii copii ale caror atacuri se datoreaza unor dereglari cerebrale mai profunde, nu raspund deloc, insa majoritatea inceteaza sa mai aiba atacuri si necesita reducerea dozei de medicamente.

Autism – S-a observat o imbunatatire semnificativa in cazul comportamentului auto-distructiv, al prezentarii afectiunii si al interactiunii sociale.

Scolioza – In unele cazuri de scolioza, cauza este craniosacrala. Adeseori, tubul membranei dura mater care coboara pe canalul vertebral prezinta o rasucire, care poate fi detectata de foarte timpuriu. Coloana vertebrala rezista la rasucire cat de mult poate, dar uneori, in perioada anterioara pubertatii sau in adolescenta timpurie, coloana vertebrala incepe sa se rasuceasca, ca raspuns la membrana dura mater rasucita. Aceasta situatie reprezinta inceputurile scoliozei. Uneori, daca se depisteaza din timp, poate fi corectata prin intermediul Biodinamicii CranioSacrale Integrate, scolioza disparand.

Ortodintia – deseori scurteaza durata ortodintiei, eliminand ocazional nevoia, in intregime. Sugerez aplicarea Biodinamicii CranioSacrale Integrate asupra tuturor copiilor inaintea apelarii la corectarea ortodontica si/sau dupa folosirea acestei metode, pentru eliminarea restrictiilor posibile la nivel de suturi craniene.

Strabism – cand problema este cauzata de tensiunea membranei dura mater, care afecteaza nervii oculari, rezultatele sunt excelente si spectaculoase, uneori s-a evitat chiar operatia la ochi.


Intrebari frecventetop-icon

Biodinamica CranioSacrala Integrata se aplica si la copii?

Tratamentul aplicat copiilor si, in special, nou-nascutilor, este extrem de eficace si de important, atat din punct de vedere fizic, cat si la nivel emotional. Din punct de vedere fizic, trebuie sa ne gandim prin ce faze trebuie sa treaca si cata presiune se exercita asupra lui, fiind impins de contractiile uterine din momentul nasterii, iar daca nasterea a fost grea si au existat complicatii sau a fost necesara utilizarea forcepsului ori a altor aparate, trebuie vazut daca au aparut deformari craniene.

In functie de sfatul terapeutului, primul tratament se poate realiza la cateva minute dupa nastere. Cu cat nou-nascutul este mai mic, cu atat mai experimentat trebuie sa fie terapeutul. Activitatea sistemului cranio-sacral este extrem de subtila, dar devine mai aparenta pe masura trecerii orelor de viata extrauterina. Pentru a fi sigur de ceea ce face, terapeutul trebuie sa perceapa ritmul cranio-sacral al nou-nascutului.

Biodinamica CranioSacrala Integrata poate corecta imediat si permanent problemele sistemului cranio-sacral.

Biodinamica CranioSacrala Integrata nu se adreseaza doar nou-nascutilor si copiilor mici, ci tuturor copiilor indiferent de varsta sau dezvoltare.

Biodinamica CranioSacrala Integrata este in mod special potrivita tratarii copiilor si nou nascutilor, eliberand tensiunile generate de regula in procesul nasterii, tensiuni ce apar mai ales in cazurile de nasteri grele, cezariana sau folosirea instrumentelor medicale specifice. Aceste tensiuni se pot reflecta in starea de iritare, dificultati in hranire si dezvoltarea anevoioasa sau anormala a copilului, in multe cazuri manifestandu-se la mult timp dupa nastere. Aceasta tehnica trebuie sa se desfasoare intr-un mediu mai putin conventional, care sa semene cat mai putin cu un cabinet medical, pentru a creea un mediu placut si sigur pentru copil. In cazul copiilor, durata unei sedinte de terapie va fi mai scurta.

Aplicabilitatea acestei tehnici in bolile copilariei este foarte mare, astfel, a fost cu success utilizata in afectiuni precum:

  • alergii respiratorii si nu numai;
  • colici;
  • disfunctii de invatare si dislexie;
  • probleme psihologice;
  • sindrom Down;
  • paralizie cerebrala (in special spastica);
  • atacuri de apoplexie;
  • autism;
  • scolioza;
  • probleme ortodontice;
  • strabism.

Efecte:

  • ajuta la echilibrarea structurala si asigura o crestere sanatoasa;
  • ajuta copilul in dezvoltarea sa la potentialul cel mai mare fizic, mental si emotional;
  • faciliteza un proces de ingrijire a copilului mai relaxat si mai usor.

Cat de timpuriu poate fi tratat un sugar cu Biodinamica CranioSacrala Integrata?

In functie de sfatul terapeutului, primul tratament se poate realiza la cateva minute de la nastere. Cu cat este mai mic nou-nascutul, cu atat mai experimentat trebuie sa fie terapeutul. Activitatea sistemului craniosacral este extrem de subtila, dar devine mai aparenta pe masura trecerii orelor de viata in afara uterului. Pentru a fi sigur de ceea ce face, terapeutul craniosacral trebuie sa perceapa ritmul craniosacral al nou-nascutului.

Biodinamica CranioSacrala Integrata poate corecta problemele sistemului craniosacral imediat si permanent. Aceste probleme, atunci cand sunt corectate, pot duce la evitarea dezvoltarii colicilor, a problemelor respiratorii, a hiperactivitatii, a dislexiei, a atacurilor de apoplexie, a sindromului de sugari netonificati si a alergiilor. Se pot contracara multe cazuri de paralizie cerebrala, scolioza si probleme dentare, care necesita mai tarziu in viata ortodontie. Mai mult, s-a constatat ca starea generala a sanatatii copilului s-a imbunatatit.

Este indicata Biodinamica CranioSacrala Integrata pentru o femeie insarcinata?

Da, este indicata si chiar recomandata, deoarece Biodinamica CranioSacrala Integrata mobilizeaza si intensifica multe dintre procesele de adaptare normala la schimbarile corpului femeii insarcinate. Este necesar ca aceste procese sa fie deosebit de active pe durata sarcinii.

Biodinamica CranioSacrala Integrata adeseori pare a fi catalizatorul unui travaliu blocat. De aceea este recomandat inclusiv in timpul nasterii.

Biodinamica CranioSacrala Integrata poate fi eficienta si pentru noua mama, pentru ca ajuta la restaurarea functiei sistemului endocrin – in acest caz, glandele pituitara, suprarenale si ovariene; a echilibrului hormonal; ajuta la ameliorarea depresiei post-partum; restaureaza functiile pelviene normale, eliminand astfel problemele spatelui, ulterioare nasterii si pe cele similare.

Este indicata Biodinamica CranioSacrala Integrata pentru varstnici?

Aplicabilitatea acestei tehnici este aproape fara limite, pentru ca vizeaza, in primul rand, sistemul nervos central, dar si pentru faptul ca efectul este holistic (asupra corpului ca un tot unitar).

Biodinamica CranioSacrala Integrata ii ajuta pe cei in varsta, care devin mai rigizi, mai fragili sau isi pierd memoria; dupa terapie, acestia devin mai agili si mai mobili, acumuland mai multa energie si dand dovada de un intelect si o memorie imbunatatite.

Biodinamica CranioSacrala Integrata ajuta, de asemenea, la combaterea retentiei de lichide si imbunatateste rezistenta la raceli, gripe etc.

S-au obtinut rezultate remarcabile si in cazul bolii Alzheimer.

Ar fi ideal ca pacientii in varsta sa fie tratati o data sau de doua ori pe luna, de catre un expert in Biodinamica CranioSacrala Integrata.

In plus, membrii familiei pot fi pregatiti in efectuarea anumitor tehnici simple, astfel incat sa poata aplica aceasta tehnica persoanelor mai in varsta, cel putin de trei ori pe saptamana.

Care e diferenta dintre Biodinamica CranioSacrala Integrata, osteopatia craniana, craniopatia chiropractica si tehnica sacro-occipitala?

Biodinamica CranioSacrala Integrata s-a dezvoltat pe bazele cunostintelor osteopatice si a cercetarilor in domeniul functionarii sistemului craniosacral.

Sistemul craniosacral poate fi comparat cu un sistem hidraulic semi-inchis in care meningele (cu cele trei straturi) este membrana impermeabila, lichidul cerebrospinal este fluidul sistemului si structura din interiorul membranei este cea care regleaza presiunea in sistem si totodata coordoneaza producerea si reabsortia fluidului din sistem. Dura mater este peretele exterior al meningelui si e atasat de oasele craniene. In momentul producerii lichidului cerebrospinal se produce o expansiune a cutiei craniene, iar in momentul eliberarii fluidului se produce o compresie. Aceasta e miscarea si pulsul craniosacral, “unealta” terapeutului. Prin evaluarea ritmului cranian din punct de vedere al calitatii, amplitudinii, fortei si a simetriei acestuia, se pot determina zonele restrictionate din corp.

De ce apare o problema a articulatiei temporo-mandibulara cand de fapt nu este nimic in neregula cu dintii mei?

Problema articulatiei temporo-mandibulara este mai des efectul sau rezultatul dereglarii sistemului craniosacral sau al sistemului muschi-os-articulatie.

Sunteti un tot unitar si fiecare parte a dumneavoastra este conectata la alta parte. Nu putem lasa durerea si pozitia simptomelor sa ne insele. Gasiti cauza!

S-ar putea sa fie bine camuflata. S-ar putea sa fie localizata aproape oriunde, dar descoperirea ei este partea frumoasa a acestei activitati. Ganditi-va ce faceti cel mai adesea cand sunteti stresat, nervos, frustrat? Inclestati dintii? Scrasniti dintii in somn? Si acestea sunt doar cateva aspecte care au radacini in emotional. Cum poti fi tratat doar prin intermediul unei atingeri atat de usoare?

Noi, terapeutii, asistam tendinta naturala de recorectare a corpului pacientului. Atunci cand se utilizeaza mai mult decat o forta redusa, se activeaza reactia normala defensiva a corpului pacientului impotriva intruziunii.

Cand corpul pacientului incepe sa se apere impotriva terapeutului, tesuturile corpului pacientului se incordeaza, in incercarea pastrarii integritatii. La confruntarea cu aceasta situatie, terapeutul poate: -sa aplice o forta mai mare pentru a contracara rezistenta pacientului sau -sa usureze atingerea, asa cum folosim in cazul Biodinamicii CranioSacrale Integrate, permitand astfel relaxarea tesuturilor pacientului si obtinand o eliberare terapeutica, adaugand doar atat cat este necesar ca mecanismul auto-corector sa fie eficace.

Aceasta este de asemenea o diferenta in abordare, care separa Biodinamica CranioSacrala Integrata de alte tehnici craniene. Diferenta este exact ceea ce face Biodinamica CranioSacrala Integrata atat de sigura, fara risc, si atat de utilizata de catre oricine.

De ce se simt unii oameni mai rau, in urma unui tratament?

Foarte rar se intalnesc cazuri in care pacientul se poate simti mai rau dupa terapie si asta se datoreaza faptului ca poate, in timpul terapiei, odata cu relaxarea tesutului conjunctiv, clientul retraieste din punct de vedere emotional momentul in care trauma s-a produs, sau corpul lor re-experimenteaza pe masura eliberarii acesteia din tesuturi, o trauma anterioara sau o ranire si asta dureaza cateva zile pana se disipeaza complet, sau poate corpul s-a obisnuit cu “raul” si-i ia timp sa se obisnuiasca cu “binele”. Se mai numeste si “criza vindecarii”.

Un alt motiv poate fi acela conform caruia zona de “amorteala” a revenit la “viata” si a devenit mai sensibila.

De asemenea, se intampla adeseori ca un corp sa se adapteze unui defect. Atunci cand indepartam adaptarea, pe masura ce ne apropiem de nucleul problemei, durerea suprimata revine la suprafata. Trebuie sa luam in considerare si faptul ca durerea este o perceptie. Atunci cand speranta corectarii problemei este prezentata pacientului, inconstientul inrautateste durerea, asa ca nu ne vom opri inaintea rezolvarii problemei, in intregime. Exista numeroase motive pentru acest disconfort post-tratament. Nu putem neglija nici posibilitatea ca terapeutul sa fi facut o greseala. Aceasta poate conduce la o reactie dureroasa. Aceasta greseala apare, in general, prin aplicarea unei forte excesive si/sau prin incercarea de a face corpul pacientului sa execute lucrurile pe care terapeutul le considera adecvate.