stresul

Stresul – cauze, efecte si remedii

 


De ce suntem stresati ? Care sunt factorii care produc stresul ? Cum reactioneaza corpul la stres ? Care sunt efectele stresului ? Ce putem face ? Terapiibucuresti va propune o calatorie imaginara in corpul uman ca sa intelegem mai bine legatura dintre cauza si efect, puntea dintre factorii generatori de stres si imbolnavire si de ce orice tratament am aplica trebuie sa privim ansamblul.

Factorii care genereaza stresul sunt peste tot in jurul nostru. Unii factori sunt usor de identificat, cum ar fi un examen, mersul in aglomeratie dimineata, traficul, lipsa banilor, seful, o ruda bolnava, etc. Alti factori sunt mai putin vizibili cum ar fi: probleme emotinale, nivelul de trai, stirile violente transmise obsesiv de massmedia. Mai sunt si factori total invizibili cum ar fi : aerul inchis, lipsa timpului liber sau efectul campului electromagnetic asupra corpului uman.

Stresul este mecanismul primar care deschide corpul spre vulnerabilitate. Se modifica anumite functii ale corpului ca raspuns la factorii de stres externi. Este un raspuns automat al corpului, o reactie de aparare.

Un factor de stres extern, perceput printr-unul din cele 5 simturi ale omului, poate genera o stare de alerta. Informatia primita merge de la creier la glanda pituitara. Glanda pituitara este o glanda endocrina, care secreta hormoni, legata de partea anterioara a creierului. Se mai numeste si glanda sefa deoarece functiunile acestei glande influenteaza toate celelalte glande.

Cand nivelul de stres este ridicat, glanda sefa elaboreaza semnale care aseaza corpul intr-o pozitie de aparare. In acest moment glanda pituitara elibereaza corticotrofina (A.C.T.H.), un hormon, care este transportat spre glandele suprarenale (adrenale), situate la polul superior al celor doi rinichi „ca o caciula”. Ele sunt responsabile cu reglarea starilor de stres, a rezistentei la infectii si substante antigenice. Glanda suprarenala secreta hormonii adrenocorticotropi, adica adrenalina.  Adrenalina este secretata pentru starea de alerta, starea de « lupta sau fugi ». Hormonii din glanda suprarenala strang si contracta vasele de sange din viscere, ceea forteaza ca sangele din viscere sa se indrepte spre brate si picioare ca sa hraneasca cu sange muschii, pentru starea de « lupta sau fugi ». Limitand sangele din viscere se opreste mecanismul de crestere pentru a stimula mecanismul de protectie. Deci imediat ce sunt stresat, inchid mecanismele de crestere. Asta nu este o decizie constienta, ci una automata, de reactie a corpului la factorii de stres.

Dar care este legatura cu sistemul imunitar? Sistemul imunitar asigura protectia din interior impotriva bateriilor sau virusilor existenti in corp, dar inactivi. In momentul in care corpul se afla in starea de “lupta sau fugi” sistemul imunitar este redus, ii scade activitatea, pana la a fi inchis. Motivul este conservarea energiei, pentru ca am o problema in mediul inconjurator care este o sursa de amenintare. De ce corpul se imbolnaveste atunci cand sunteti stresati? Pentru ca atunci cand nivelul stresului este foarte mare, sistemul imunitar se inchide. Atunci apar problemele. Omul are in sange o multime de bacterii si de virusi. Ei exista in sangele fiecarui om. Aceste microorganisme se numesc organisme oportuniste. Ele nu prospera, nu infloresc cand suntem sanatosi. Cand insa sistemul imunitar se inchide, din cauza stresului, atunci e momentul lor. Au un avantaj clar. Asta e momentul cand ne inbolnavim. Deci trebuie sa reglam stresul pentru a ne pastra sanatatea.

Inca un lucru foarte important. Intr-o situatie de « lupta sau fugi » ratiunea este inlocuita de comportamentul reflex. Comportamentul reflex este in partea posterioara a creierului iar gandirea, logica si ratiunea in partea din fata a creierului. In momentul in care nivelul de adrenalina si de gluco-corticoizi creste, ca sa va puna intr-o postura de lupta sau fuga, vasele de sange din partea din fata a creierului se strang si se inchid si hranesc cu sange doar creierul posterior. Mai exact, cand suntem stresati, pierdem inteligenta. Motivul este ca acesta este un mecanism de protectie. Ganditul nu ajuta in situatiile stresante, ci va interfera cu reactia.

Ce trebuie retinut este ca in starea de stres se intampla 3 lucruri:

1 –  Viscerelele se inchid. Mecanismele de crestere si intretinere sunt reduse.

2 – Sistemul imunitar este oprit sau inhibat pentru a conserva energia, ceea ce permite apoi organismelor oportuniste (virusi, bacterii) sa atace.

3 – Ca raspuns la stres, omul actioneaza dintr-un comportament reflex iar inteligenta este redusa.

Ce trebuie sa facem ? Sa reglam nivelul de stres la care suntem supusi. Sa incercam sa identificam factorii de stres si sa-i reducem cat putem. Terapiibucuresti.ro va poate ajuta in acest demers prin terapiile pe care vi pe propune si care pot fi studiate pe www.terapiibucuresti.ro. Atentie insa ca sunt totusi cateva conditii pentru a obtine rezultate :

  • sa ai incredere ca te poti vindeca;
  • sa vrei cu adevarat sa te vindeci;
  • sa fii deschis la terapiile alternative;
  • sa recunosti problemele ca sa le poti trata;
  • sa faci schimbarile necesare in viata ta.

Stati aproape, vor urma si alte articole le fel de interesante !  Pana atunci, sa fim sanatosi !